włoskie słodycze

Włoskie słodycze, ciasta z cynamonem, kruche ciastka – o dodatkach do kawy

Wielu z nas przywykło do spożywania kawy w pośpiechu po drodze do pracy lub zamiast śniadania. Nie powinno to dziwić, ponieważ napój ten z powodu zawartej w niej kofeinie rozbudza i pozwala z energią zmierzyć się z naszymi obowiązkami. Tymczasem zapominamy, iż kawa połączona z różnorodnymi dodatkami może zamienić się w słodki rarytas, przy którym można wypocząć po stresującym dniu w pracy. Jakie wobec tego słodycze i ciastka dobrze pasują do kawy?

Czekolada, nugat i inne słodycze – co harmonizuje z kawą?

Z kawą, przede wszystkim jeśli lubimy spożywać ją niesłodzoną i czarną, dobrze współgrają wszystkie słodycze, które łagodzą jej cierpki smak. To m.in.:
migdały, orzechy i orzechoweciastka – czy wybierzemy do kawy lekkie makaroniki wypiekane z mąki migdałowej, garść orzechów albo smakowite ciasta z ich dodatkiem, z pewnością będziemy usatysfakcjonowani tym smakiem. Powinno się jednak pamiętać, że orzechy zawierają sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, lecz i tak lepiej spożywać je z umiarem;
kruche ciastka – m.in. ciastka owsiane, biszkopty oraz herbatniki, a więc wszystko, co da się zanurzyć w kawie;
słodycze z miodem, toffi i karmelem – holenderskie stroopwafle, krówki albo sezamki – te słodycze idealnie pasują do popołudniowej kawy i dobrej lektury;
nugaty – smakowity deser produkowany z ubitych białek jaj i miodu, do których dorzuca się orzechy (w całości bądź rozdrobnione), czasami z domieszką kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny smakołyk, który na Starym Kontynencie spożywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, we Włoszech oraz we Francji. Tam też produkuje się najlepsze nugaty;
czekolada – kawa i kilka kawałków gorzkiej czekolady to połączenie, które oczaruje nawet najbardziej kapryśne osoby. Oczywiście trzeba kupować czekoladę wysokiej jakości z odpowiednią zawartością miazgi kakaowej (minimalnie 70%) oraz z niewielką zawartością cukru i tłuszczu. Dobre tabliczki czekolady rozpoznaje się po specyficznym chrupnięciu podczas jej łamania;
cynamonowe ciastka – polecamy słodkie cynamonowe bułeczki z ciasta drożdżowego i szarlotki. Cynamon kapitalnie uwydatnia walory smakowe kawy (można go dodać również wprost do napoju, np. posypać nim aksamitną piankę cappuccino).

Siedziba:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]