Chcesz zamówić ekologiczny sok z buraków kiszonych? Koniecznie odwiedź ten adres.
Kwaszonki używa się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże często wymienia się także ogromne właściwości zdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.
Redukuje poziom choresterolu i zwiększa odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej
Bodaj większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest kwaśny, lecz niesłychanie zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy PP, A, C oraz E, jak również liczne minerały, jak np. żelazo, sód i fosfor. Wiele osób miewa trudności z przystosowaniem się do kwaśnego smaku tego soku, lecz warto spożywać go systematycznie, bo usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a więc może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także anemikom z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym napojem nie warto przesadzać – zaleca się wypijać nie więcej niż jeden kubeczek soku na dzień.
Sok z kiszonego buraka jest tak samo zdrowy!
Sok z kwaszonych buraków jest innym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od wieków do gotowania, a który konsumujemy też jako przekąskę. Zawiera on dużo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten podnosi odporność: zapobiega obstrukcjom, wyostrza koncentrację, a przy tym obniża poziom cholesterolu. Mimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z chorobami nerek bądź reumatyzmem.
Jeżeli nie masz czasu, aby przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie albo zamówić przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, iż tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Podobne wpisy
Zabiegi limfatyczne w placówkach i w domu
Łańcuchy na koła – co warto o nich wiedzieć?
Choroba Baastrupa – charakterystyka i możliwości rehabilitacji: ćwiczenia oraz fizykoterapia