Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Chcesz kupić różową sól himalajską? Sprawdź http://tinyurl.com/y2eolcl7.

Związkiem chemicznym niezbędnym do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego powinno się wykorzystywać je w gastronomii?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale wzbogaca smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele cennych minerałów i pierwiastków, takich jak selen, magnez czy wapń, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło magnezu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska z kolei to składnik o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, innymi słowy składników niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie traci swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]