Sprawdź, gdzie kupić ogórki kiszone w folii.
W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w polskiej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszone warzywa są tak samo zdrowe, co smakowite.
Jak przygotować kiszone ogórki?
Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest całkiem łatwe. Używa się do tego dużych glinianych garnków albo drewnianych beczułek, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Później zostawia się pojemnik na co najmniej czternaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą zjeść kwaszonkę już po paru dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper oraz ząbki czosnku, jednakże smak ogórków kiszonych można podkręcić również innymi przyprawami, np. liśćmi czarnej porzeczki, ziarnami gorczycy albo cząstkami marchwi. Naturalnie nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą bądź spiżarnią, w której może magazynować żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w pojemnikach czy też w workach z folii, które bez trudu da się schować w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy zawierają kiszone ogórki?
Od wieków powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa dobrze wpływają na ludzki organizm. I to prawda, gdyż wespół z kiszonkami wchłaniamy pomocne kultury bakterii, które redukują pH jelit oraz dobrze oddziałują na ich florę, wspomagając w ten sposób trawienie. Lecz to nie wszystko! Ogórki kiszone nie mają wiele kalorii (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę E, C i A, witaminy z grupy B oraz mnóstwo minerałów istotnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, potas czy mangan. A co z sokiem z ogórków kiszonych? O ile uwielbiamy kwaskowate smaki, nie warto wylewać go po zjedzeniu kwaszonek, tylko go wypić albo dodać do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kiszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do zalewy. Trzeba jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Podobne wpisy
Kawa – co naleźy o niej wiedzieć
Pieczywo i wyroby cukiernicze z Piekarni Pochopień
Jak dbać o zdrowie?