Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka

Stal nierdzewna jest jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie ulega korozji i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym wpływem licznych substancji chemicznych, a także polepsza jej odporność na niekorzystne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym

Z uwagi na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Służą one zarówno do przechowywania dużych ilości ukończonych już preparatów, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wymienione wyżej cechy powodują, iż zbiornik ze stali nierdzewnej jest także idealnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla sektorze spożywczym

Zbiorniki nierdzewne są często wykorzystywane w rozlicznych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W browarach, piekarniach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego typu zasobnikach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości drobnoustrojami czy dzikimi drożdżami.