Kursy gotowania – nie tylko dla amatorów

Aktualna oferta kursu gotowania

Samodzielne przyrządzanie posiłków we własnym domu ma masę zalet. Największą z nich jest bezsprzecznie zmniejszenie kosztów – stołowanie się w domu jest na ogół zdecydowanie tańsze niż częste korzystanie z usług gastronomicznych. Tak samo ważna jest także radość wynikająca z przyrządzenia dania osobiście – szczególnie, jeśli możemy podzielić się nim z rodziną czy przyjaciółmi. Nie można nie napomknąć również o tym, iż kucharząc osobiście wiemy, co trafia na nasze talerze, a to jest nadzwyczaj ważne dla osób wykluczających z jadłospisu niektóre składniki (na przykład produkty odzwierzęce, laktozę czy cukier) lub przechodzących dietę. Wymaga to jednak stosownych umiejętności – a te nie każdy ma. Na szczęście można przyswoić je sobie w trakcie kursów gotowania.

Kursy gotowania – nie tylko dla kulinarnych amatorów

W ofercie firm organizujących szkolenia z gotowania znajdziemy różnorodne kursy – zarówno te adresowane do osób stawiających swoje pierwsze kroki w zawodowej gastronomii, jak i tych, które nie posiadają doświadczenia w gotowaniu. Opcji jest dużo – od kursów organizowanych z myślą o kulinarnych amatorach, poprzez kursy dla małych dzieci, aż po tematyczne szkolenia (m.in. kuchnia hiszpańska, food pairing). Aby kurs gotowania dał spodziewane efekty, niesłychanie istotne jest to, by był prowadzony pod okiem fachowca. W związku z tym przed zapisaniem się na warsztaty rekomenduje się sprawdzić, kim jest osoba prowadząca szkolenie – jakie szkoły ukończyła, w których lokalach gastronomicznych pracowała, jak również czy zdobyła jakieś kulinarne osiągnięcia.

Kurs gotowania – czego się nauczymy?

To, jaką wiedzę zyskamy podczas kursu gotowania, zależy przede wszystkim od jego tematyki. Na warsztatach adresowanych do dzieci podejmowane są podstawowe zagadnienia, natomiast zamiarem kursu nie jest uzyskanie konkretnych umiejętności, a obudzenie w nich kulinarnej fascynacji i wyobraźni. Kursy dla dojrzałych amatorów gotowania to natomiast okazja do opanowania kluczowych kulinarnych umiejętności, jak m.in. rozmaite metody obróbki termicznej składników, sztuka podawania potraw bądź techniki krojenia.

Siedziba:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]